Η στιγμή για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για διεκδίκηση θέσης στις σχολές της Ελλάδας πλησιάζει. Ακολούθησε τις πιο κάτω απλές συμβουλές ώστε να προετοιμαστείς και να κατατάξεις τις επιλογές σου με τον κατάλληλο τρόπο χωρίς πίεση και άγχος.

 

  • Σημείωσε σε ένα πρόχειρο χαρτί τα πεδία που έχεις πρόσβαση (μέχρι 2) και στη συνέχεια κατέγραψε τις σχολές με σειρά προτίμησης και ακολούθως τις πόλεις.
  • Θα σε συμβούλευα, στο μεταξύ, να ανατρέξεις στις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων και να μελετήσεις τα προγράμματα σπουδών που σε ενδιαφέρουν έτσι ώστε να έχεις ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη εικόνα για αυτά.
  • Κατέταξε στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού τις σχολές που πραγματικά σε ενδιαφέρουν και απέφυγε να τις ιεραρχήσεις αποκλειστικά στηριζόμενος στο βαθμό που πήρες. Οι επιλογές σου θα πρέπει να συνδέονται άμεσα με τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις προτιμήσεις σου.
  • Οι βάσεις του προηγούμενου έτους ή οι προβλέψεις για το τρέχον έτος ναι μεν αποτελούν σημαντικές ενδείξεις, όμως δεν πρέπει η σειρά κατάταξης των επιλογών να στηριχθεί αποκλειστικά σε αυτές. Ίσως βρεθείς προ εκπλήξεως.
  • Προτίμησε, ανάλογα με τη σπουδή που σε ενδιαφέρει πρωτίστως, να βάλεις όλες τις πόλεις ξεκινώντας από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες, φυσικά πάντα σε σχέση με την πόλη της προτίμησής σου. Το ίδιο να κάνεις για τη 2η σου επιλογή κ.ο.κ.
  • Προσοχή κατά την αρίθμηση των προτιμήσεών σου (δεν πρέπει να υπάρχου κενά ή επαναλήψεις).

 

Αφιέρωσε χρόνο κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, έτσι η ανάλογη προετοιμασία θα μειώσει το άγχος και την πίεση. Επίλεξε τις σχολές που θα ικανοποιούν τις ανάγκες σου θέτοντας σωστά κριτήρια. Μην ξεχνάς ότι τώρα επιλέγεις σπουδές και όχι επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου θα αποκτήσεις γνώσεις, εμπειρίες και θα θέσεις τις βάσεις, όμως η επαγγελματική σου αποκατάσταση είναι πολυπαραγοντική. Οι δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου, οι ευκαιρίες καθώς και τα κίνητρά σου είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Μαριγιώργια Βοσκαρίδου

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

 

One Comment
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *