Το ξέρω ότι σε πιέζει ο ανταγωνισμός και οι συνεχείς εξελίξεις και αλλαγές στην αγορά εργασίας και σκέφτεσαι διάφορους τρόπους για να ξεχωρίσεις από το σύνολο και συχνά στη σκέψη σου γυροφέρνεις ένα μεταπτυχιακό. Το σίγουρο είναι ότι για ένα μεταπτυχιακό θα επενδύσεις χρόνο και χρήματα αλλά μην αφήσεις εξωτερικούς παράγοντες να σε παρασύρουν σε βιαστικές κινήσεις. Όταν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε μεταπτυχιακές σπουδές να το κάνεις εάν και εφόσον έχεις εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους θέλεις να το κάνεις, ποιες ανάγκες σου καλύπτει και τι θα σου προσφέρει, ακαδημαϊκά και επαγγελματκά.

Τι θα σου προσφέρουν οι μεταπτυχιακές σπουδές ;

  • Εξειδίκευση στον επαγγελματικό τομέα που σε ενδιαφέρει
  • Εμπλουτισμό των γνώσεων σου και βελτίωση των προσόντων σου
  • Εξέλιξη στην επαγγελματική σου θέση
  • Αλλαγή καριέρας

Εάν οι πιο κάτω δηλώσεις σε αντιπροσωπεύουν τότε ίσως ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις την έρευνα και να αποφασίσεις ποιο μεταπτυχιακό θα σου προσφέρει αυτά που χρειάζεσαι.  

Το πτυχίο σου είναι γενικής φύσης και χρειάζεσαι μια εξειδίκευση. Τότε επέλεξε το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και θα σου δώσει την επαγγελματική ταυτότητα που επιθυμείς (και το αντίστροφο).

Έχεις ολοκληρώσει το πτυχίο σου στην Κύπρο κι έχεις ανάγκη την εμπειρία και την τεχνογνωσία του εξωτερικού. Πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά ποιο μεταπτυχιακό (και σε ποια χώρα) θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική σου πορεία και βέβαια να μπορείς να ανταποκριθείς (δίδακτρα, γλώσσα, διάρκεια κοκ.). Προτίμησε ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει μαθήματα και πρακτική άσκηση.

Ο στόχος σου είναι οι διδακτορικές σπουδές. Επέλεξε το μεταπτυχιακό που θα σου δώσει τις βάσεις και θα σε προετοιμάσει στο αντικείμενο έρευνας που σε ενδιαφέρει.

Χρειάζεσαι την επαγγελματική κατοχύρωση. Συνεπώς θα πρέπει να επιλέξεις ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αναγνωρίζεται από το αντίστοιχο επαγγελματικό σώμα και θα σε κατοχυρώνει επαγγελματικά.

Αλλαγή καριέρας; Μη διστάσεις να κάνεις ένα μεταπτυχιακό το οποίο δεν έχει άμεση σχέση με το πτυχίο σου αλλά θα σου ανοίξει επαγγελματικά μια άλλη πόρτα. Προσοχή βέβαια με τα επαγγέλματα τα οποία απαιτούν συνάφεια πτυχίου-μεταπτυχιακού για να μπορείς να τα εξασκήσεις!

Βρίσκεσαι σε μια θέση εργασίας η οποία σου έχει δημιουργήσει την ανάγκη να αποκτήσεις επιπλέον γνώσεις. Τότε επέλεξε ένα πρόγραμμα το οποίο θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σου και θα βελτιώσει την απόδοση στο χώρο εργασίας σου. Μη διστάσεις να το συζητήσεις με τον προϊστάμενό σου, μπορεί αυτός να σε στηρίξει οικονομικά με τα δίδακτρα.

Δώσε απαντήσεις στους προβληματισμούς σου προτού πάρεις μια απόφαση. Μάθε όλες τις πληροφορίες, όπως το επίπεδο του πανεπιστημίου, τα δίδακτρα, την αναγνώριση, τα διδασκόμενα μαθήματα καθώς και τις προοπτικές εργοδότησης που σου προσφέρει. Μην ξεχνάς όμως ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τα θέλω και τις ανάγκες σου!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *