Σε κάθε συζήτηση που είχα με κάθε άνθρωπο στο πλαίσιο της δουλειάς μου ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, δεχόμουν ερωτήσεις όπως: «Ποια είναι τα επαγγέλματα τους μέλλοντος; Ποιες προϋποθέσεις θα μου εξασφαλίσουν δουλειά; Τι να κάνω για να βρω σίγουρα δουλειά, να έχω ισορροπία στη ζωή μου και να είμαι ευχαριστημένος;» Όλοι ζητάμε την ασφάλεια… και κάποιον να μας επιβεβαιώσει πώς μπορούμε να την εξασφαλίσουμε.

Απαντούσα λοιπόν, πώς κανένα «επάγγελμα του μέλλοντος» δε θα εξασφαλίσει σε «όλους» την επιθυμητή ασφάλεια, βιοποριστική, επαγγελματική και προσωπική και κανένας δεν έχει μια έτοιμη συνταγή να δώσει. Εκτός από το γεγονός ότι ο καθένας είναι μια εντελώς ξεχωριστή προσωπικότητα, οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία εξελίσσεται, οι εξελίξεις τρέχουν τα γεγονότα μας προλαμβαίνουν και πάντα ο παράγοντας «Χ», μας βρίσκει απροετοίμαστους. Ο παράγοντας «Χ» είναι όσα συμβαίνουν γύρω μας και δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όσα συμβαίνουν λόγω κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και άλλων αλλαγών.

Η σημασία της συζήτησης προσπαθούσα πάντα να στέφεται στις δεξιότητες που αποκτούμε, αναπτύσσουμε και βελτιώνουμε σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Δεξιότητες που αφορούν την αποτελεσματικότητα στο να ανταποκρινόμαστε σε προκλήσεις και αλλαγές.

«Προσαρμαστικότητα ή ευελιξία» (adaptability), έλεγα, ξέρετε τι είναι;» Άλλοι ήξεραν την έννοια, άλλοι καθόλου, σε άλλους ήταν ήδη κομμάτι του εαυτού τους, ή γεγονότα τους ανάγκασαν να την αναπτύξουν.

Είναι λοιπόν, η ικανότητα που έχει κανείς να προσαρμόζεται αποτελεσματικά σε νέες καταστάσεις. Σε καταστάσεις που δεν προέβλεψε ό,τι θα συμβούν -επειδή δεν μπορούσε να προβλέψει- προσπαθώντας να βρει τρόπους να επιβιώσει, να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει την πορεία προς το στόχο του.

Καλλιεργείται και αναπτύσσεται, όχι βέβαια από τη μια μέρα στην άλλη Χρειάζεται μακροπρόθεσμη προσπάθεια.  Είναι όμως απαραίτητη. Αναλογιζόμενοι όσες αλλαγές έχουν προκύψει σε χρόνο ρεκόρ αυτό το διάστημα όπως, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, οι εργαζόμενοι να εκτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντα από σπίτι, η απογόρευση καθημερινών μας συνηθειών όπως γυμναστική, καφεδάκι με την παρέα κ.ο.κ., βλέπουμε τους εαυτούς μας να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανταπεξέλθουν αντικαθιστώντας τις παλιές, με νέες συνήθειες.

Αναπροσαρμοζουμε τη ζωή μας στις νέες συνθήκες, αναθεωρούμε την καθημερινότητά μας, τις δραστηριότητές μας, εκμεταλλευόμαστε τον ελεύθερο μας χρόνο, εκτιμούμε τους δικούς μας ανθρώπους, οργανώνουμε το χρόνο και το πρόγραμμά μας, ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας. Θα εκτιμήσουμε όπως ποτέ άλλωτε την ελευθερία μας, όμως θα πρέπει να πειθαρχήσουμε σε κάθε τομέα της ζωής μας!

Καλούμαστε λοιπόν να προσεγγίσουμε θετικά την κατάσταση, ελπίζοντας ότι μετά το πέρας αυτής της δύσκολης κατάστασης θα συνεχίσουμε να εξωτερικεύουμε τον «καλό μας εαυτό» και θα δεχτούμε τις αλλαγές που έφερε και θα φέρει ακόμη και μετά το πολυπόθητο αίσιο τέλος.

Καμιά μονιμότητα δεν μας ανήκει. Είμαστε ένα κύμα που κυλάει και προσαρμόζεται στο σχήμα που θα συναντήσει.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *